Over Capelle aan den IJssel

Kerngegevens

Aantal inwoners: 66.261
Oppervlak: 15
Website: www.capelleaandenijssel.nl

Algemeen

Capelle aan den IJssel maakt deel uit van het netwerk van de Nederlandse Spoorwegen door middel van het NS-station Capelle Schollevaar. Bovendien is deze gemeente op het metronetwerk van Rotterdam aangesloten. De Calandlijn heeft sinds 1994 een vertakking naar het centrum van Capelle aan den IJssel. Deze vertakking, nu Metrolijn C geheten, kent drie metrostations: Slotlaan, Capelle Centrum en De Terp. Ook ligt het metrostation Schenkel op de grens van de Rotterdamse wijk Prinsenland en de Capelse wijk Schenkel.

In Capelle aan den IJssel bevindt zich het kleinste museum van Nederland: het Dief- en duifhuis. Dit gebouwtje diende als gevangenis van het Slot Capelle. De Historische Vereniging Capelle aan den IJssel organiseert exposities in het Historisch Museum Capelle, gevestigd in het Stoomgemaal J.A. Beijerinck aan de Bermweg.

Sinds 1999 heeft Capelle aan den IJssel een theater (het Isala Theater) met 2 zalen: een grote zaal met 512 plaatsen en een kleine zaal (de 'Luc Lutz' zaal) met 151 plaatsen.

Sinds 2010 is er in Capelle aan den ijssel een nieuw jongeren centrum in gebruik genomen. Jongerencentrum Capsloc ligt in het centrum van Capelle aan den IJssel. Capsloc is een nieuw initiatief vanuit de gemeente en de plaatselijke jongeren werkgroep om jongeren met muziek, kunst en sport bezig te houden. Vooral in weekend zijn er feesten, concerten en workshops te bezichtigen in Capsloc.

De gemeente Capelle aan den IJssel heeft sinds 1983 ook haar eigen lokale omroep. De Stichting Lokale Omroep Capelle verzorgt 24 uur per dag radio & tv uitzendingen voor de inwoners van Capelle. De omroep Capelle is vaak te vinden bij live concerten in Capsloc.

De getijdenwerking in de IJssel bleek bij de watersnood van 1953 een groot gevaar te zijn en in 1954 werd begonnen met de bouw van het eerste deltawerk, de Stormvloedkering Hollandse IJssel, in combinatie met de bijbehorende Algerabrug die Capelle aan den IJssel verbindt met Krimpen aan den IJssel. In 1958 werden deze voltooid.

Cultuur

Wilt u een avond genieten van een klassiek concert? Of wilt uw dochter op balletles en uw zoon op drumles? Of duikt u het liefst s’ avonds met een goed boek het bed in? Het kan allemaal dankzij het grote aanbod aan kunst en cultuur dat Capelle aan den IJssel rijk is. We doen veel op het gebied van dans, muziek, theater en beeldende kunst. Daarnaast kan iedereen die geïnteresseerd is in fotografie, film en video zich in Capelle goed vermaken.

We zien kunst en cultuur niet enkel als vrijetijdsbesteding maar als een onmisbare motor van de Capelse gemeenschap. Vandaar dat het genieten van het kunst- en cultuuraanbod voor iedereen mogelijk hoort te zijn. In dit opzicht streven wij ernaar het aanbod voor iedereen toegankelijk te maken en meer ruimte te creëren voor ieders eigen ontwikkeling.

Om het kunst- en cultuuraanbod binnen de gemeente nog verder te verbeteren heeft de gemeenteraad de Cultuurnota ‘Kunst ontdekken, Kunst delen en Kunst beleven 2009-2012’ vastgesteld. Hierin staan onze ambities op het gebied van kunst- en cultuurbeleid.

Musea

Historisch Museum Capelle aan den IJssel
De HVC organiseert en stimuleert activiteiten die de geschiedenis en de cultuur van Capelle aan den IJssel levend houden en de kennis ervan bevorderen.

Evenementen

BAVO Schenkelloop
Schollebosloop
Ronde van West

Sport

Capelle aan den IJssel heeft diverse sportaccommodaties in zowel gemeentelijk als in particulier beheer.

Overzicht gemeentelijke sportaccommodaties

Sporthallen
Sporthal Oostgaarde, Dakotaweg 261
Sporthal Schenkel, Capelseweg 39
Sportzaal Schollevaar, Gong 1

Gymzalen
Gymzaal Aleoeten 38
Gymzaal Alkenlaan 85 / 87
Gymzaal Beemsterhoek 338
Gymzaal Berliozstraat 3/7
Gymzaal Bongerd 6
Gymzaal Dorus Rijkersrede 7
Gymzaal Fascinatio Boulevard 782
Gymzaal Fazantstraat 1
Gymzaal Louvre 3
Gymzaal Maria Daneelserf 20
Gymzaal Meeuwensingel 109
Gymzaal Pelikaanweg 2
Gymzaal Rubensingel 4
Gymzaal Wiekslag 3
Gymzaal Wisselspoor 4

Sportparken
Sportpark Couwenhoek, Couwenhoekseweg 1
Sportpark Schenkel, Capelseweg 31-37
Sportpark ’t Slot, PC Boutensingel 1

Tennisparken
Tennispark de Blinkert, Valeriusrondeel 700
Tennispark CTC, ’s Gravenweg 182
Tennispark ’t Hooghe Dorp, Groenedijk 48

Golfbanen
Golf & Country Club, ’s Gravenweg 311
Golfbaan Hitland, Blaardorpseweg 1

Recreatiegebied
Capelse Manege, Bermweg 153
Jachthaven ’t Zandrak, Botter 10
Recreatiegebied Hitland

Zwembad
Zwembad de Blinkert, Valeriusrondeel 700